DrVikt Akademi
Behandlingsinformation
Hur fungerar GLP-1-analoger?
GLP-1-analoger, liknar kroppsegna hormonet GLP-1 och binder till och aktiverar GLP-1-receptorn i kroppen. GLP-1 är ett hormon som påverkar regleringen av blodsocker och aptit. Exempel på sådana läkemedel är semaglutid (Ozempic, Wegovy och Rybelsus). Effekterna på blodsocker och aptit ses särskilt via GLP-1-receptorer i bukspottkörteln och i hjärnan. GLP-1-analoger minskar:
- Blodsockret genom att stimulera insulinutsöndringen från bukspottkörteln när blodsockret är högt. Det ses då även en mindre fördröjning av magsäckens tömning.
- Kroppsvikt och kroppsfettmassa genom sänkt energiintag, p.g.a. en minskad aptit överlag.
- Suget efter livsmedel med högt fettinnehåll.
- Blodfetterna och blodtrycket.
Hur fungerar GLP-1/GIP-analoger?
GLP-1/GIP-analoger efterliknar två naturliga hormoner i kroppen: GLP-1 och GIP. Ett exempel på ett sådant läkemedel är tirzepatid (Mounjaro) som används för behandling av typ 2-diabetes och viktminskning. GLP-1/GIP-analoger fungerar på liknande sätt som GLP-1-analoger. Dessa läkemedel:
- Minskar aptiten – Genom att påverka hjärnans aptitcentrum, vilket gör att du känner dig mätt snabbare och äter mindre.
- Saktar ner magsäckens tömning – Maten stannar längre i magen, vilket ger en längre mättnadskänsla.
- Förbättrar blodsockerkontrollen – Det hjälper bukspottkörteln att frisätta mer insulin när blodsockret är högt, samtidigt som det minskar frisättningen av glukagon (ett hormon som höjer blodsockret).
- Främjar viktnedgång – På grund av aptitminskningen och den långsammare matsmältningen leder det ofta till betydande viktminskning. Många går ner i vikt eftersom de äter mindre och förbränner mer.
- Minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar – Viktminskning och bättre blodsockerkontroll minskar risken för hjärtinfarkt och slaganfall (stroke).
Kontraindikationer (då medlet inte får ges)
Dessa läkemedel rekommenderas inte (för överviktsbehandling) vid
- Diabetes typ 1 eller typ 2
- Grav lever-, njur- eller hjärtsvikt
- Gallstensbesvär
- Gallblåseinflammation (gäller ej vid bortopererad gallblåsa)
- Bukspottkörtelinflammation (pankreatit)
- MEN2 (Multipel Endokrin Neoplasi typ 2)
- Cancer i sköldkörteln (gäller även familjär historik)
- Ätstörning (t.ex. anorexi eller bulemi)
- Inflammatorisk tarmsjukdom (ex. ulcerös kolit eller Crohn-sjukdom)
- Gastropares (fördröjd magsäckstömning)
- Ileus (tarmvred/tarmstopp) eller annat tarmhinder
- Djup depression eller grav/kraftig ångest
- Psykossjukdom eller bipolär sjukdom
- Suicidtankar (självmordstankar) eller självskadebeteende
Biverkningar/komplikationer
Vanliga biverkningar
Vanliga biverkningar av GLP-1-analoger är illamående, diarré, kräkningar, buksmärtor, minskad aptit, halsbränna/sura uppstötningar och trötthet. Dessa är vanligen övergående och blir bättre ju längre in i behandlingen man går. Detta är också orsaken att man börjar med en låg stryka. Här är några rekommendationer vid vissa vanliga biverkningar:
- Förstoppning: Har du mycket problem med förstoppning så kan du öka fiberintaget samt vattenintaget. Det går också att prova med receptfria läkemedlet Movicol. Börja då med en dospåse per dag.
- Halsbränna/magmunsmärta: Vid jobbiga besvär så kan du prova med Omeprazol då 1 kapsel/dag. Det går också med Gaviscon, då enl. instruktion.
Mindre vanliga och allvarliga biverkningar
Dessa läkemedel kan även leda till mindre vanliga komplikationer/biverkningar (0,3-0,5 %) så som gallstensanfall, gallblåseinflammation, sköldkörtelsjukdom, njursvikt, bukspottkörtelinflammation, överkänslighetsreaktioner/allergiska reaktioner (t.ex. angioödem, anafylaktisk chock) eller eventuellt tarmvred. Om du får nedanstående tillstånd och symtom ska du inte ta din medicin och söka akut vård:
- Bukspottkörtelinflammation: Symtom inkluderar kraftig och kvarvarande smärta i övre delen av buken (mellangärdet) som ibland strålar bak i ryggen, där kräkningar och feber kan tillkomma.
- Akut njursvikt: Symtomen kan vara diffusa och varierar. Risken för njursvikt ökar vid uttorkning, diarré och kräkningar.
- Initialt ses ofta endast avvikande blodvärden.
- Ibland sjunkande urinproduktion och ibland symtom på övervätskning.
- Vid trötthet, illamående, matleda, klåda och förvirring är det mycket viktigt att söka vård.
- Gallstensanfall: Plötslig uttalad smärta, ofta intervallartad. Smärtan sitter ofta under höger revbensbåge men kan även sitta i mellangärdet. Kan stråla ut till rygg och axlar. Ibland får man illamående och kräkningar.
- Gallblåseinflammation: Som vid gallstensanfall men med ihållande svår smärta, feber/subfeber och ibland gulsot. Smärtan varar över 24 timmar.
- Tarmvred (ileus): Mycket ovanlig komplikation. Symtom inkluderar kraftig buksmärta, bukkramper, förstoppning, illamående, kräkningar samt uppsvälldhet och rapningar.
- Överkänslighetsreaktioner (t.ex. angioödem, anafylaktisk chock):
- Angioödem innebär lokal svullnad under huden eller slemhinnor, p.g.a. vätskeläckage i vävnad.
- Anafylaktisk chock innebär att man får svårt att andas, tungan och svalget kliar eller svullnar och påverkar andningen, stark klåda i handflatorna, på fotsulorna och i hårbotten och att man kan bli matt, yr och få svimningskänsla.
Behandlingslängd
Det är viktigt att förstå att behandling med dessa läkemedel är långvarig, upp mot 2 år, ibland längre. Detta är för att minska risken för viktuppgång, då det finns en stor risk att gå upp i vikt efter avslutat behandling. Det tar tid för att ändra balansen som vår kropp är van med och vill hålla oss vid. Detta kallas börvärde (engelska set point) och är en teori om att kroppen strävar efter att upprätthålla en vikt genom reglering av ämnesomsättningen och aptiten. Varje person har ett individuellt börvärde som kan påverkas av genetik, livsstil och miljö. Om en person försöker minska sin vikt kan hjärnan och kroppen reagera genom att öka aptiten eller minska ämnesomsättningen för att återställa vikten till börvärdet den är van med och vill ha dig på. Det är viktigt att notera att börvärdet kan ändras över tid genom livsstilsförändringar men för personer med övervikt och fetma kan det vara mycket svårt att nå och behålla en lägre vikt p.g.a. kroppens starka försvarsmekanismer.
Effektivitet
GLP-1-analoger och GLP-1/GIP-analoger är väldigt effektiva läkemedel för övervikt men alla har inte samma effekt och alla får inte effekt. Det är viktigt att förstå att det inte går att garantera att alla patienter som behandlas får effekt av läkemedlet för övervikt.
Observera att denna information endast ska användas av patienter på drvikt.se. Informationen ska ej delas till utomstående.
Administreringssätt
Läkemedlet ska administreras 1 gång i veckan. Det ska injiceras i underhudsfettet i buken, låret eller överarmen. Injektionsstället kan ändras. Du bör boka tid med en sjuksköterska på vårdcentralen för genomgång av injektionsteknik.
Se nedan för instruktionsvideorna för båda pennorna.
Behandlingsinledning
All behandling görs tillsammans med din läkare. När behandlingen inleds ska styrkan höjas under en fyraveckorsperiod enligt följande:
Vanligt schema:
Vecka 1‑4: 0,25 mg per vecka
Vecka 5‑8: 0,5 mg per vecka
Vecka 9‑12: 0,75 mg till 1 mg per vecka
Tips:
- Det går att höja redan efter två veckor om det är så att du mår bra och inte har några större biverkningar. Det görs dock enbart i samråd med behandlande läkare. Det är dock inte obligatoriskt att höja styrkan.
- Det är i början viktigt att ta medlet samma dag i veckan. T.ex. om du börjar en lördag så ska du ta den varje lördag därefter. Detta åtminstone i 4-6 veckor framöver för att få en stabil koncentration, därefter går det att ta den någon dag före eller efter den dagen du började med initialt.
- Det är också viktigt att inte ta medlet då du ska äta. Detta minskar risken för illamående.
- Försök också att inte äta för mycket mat när du väl äter. Dela gärna upp kalorierna för att minska ev. biverkningar.
Missad dos och biverkningar
Missad dos
Om en dos missas ska den administreras så fort som möjligt och inom 5 dagar efter den missade dosen. Om det har gått mer än 5 dagar, ska den missade dosen hoppas över och nästa dos ska administreras nästa ordinarie schemalagda dag.
Vid biverkningar
Skulle du få någon vanlig biverkning efter en styrkeökning (enl. ovan) som är jobbig, t.ex. om går från 0,25 mg till 0,5 mg, så kan man gå tillbaka till den styrka som inte gav någon biverkan och fortsätter med denna ytterligare 1-2 veckor. Därefter kan man återigen prova att öka styrkan. Dessa justeringar görs i samråd med läkare.
Observera att denna information endast ska användas av patienter på drvikt.se. Informationen ska ej delas till utomstående.
Administreringssätt
En tablett tas en gång dagligen.
Se nedan för instruktionsvideo.
Behandlingsinledning
Startstyrkor
- Vecka 1‑4: 3 mg per dag
- Vecka 5‑8: 7 mg per dag
- Från vecka 9: 14 mg per dag
Det går att höja redan efter två veckor om det är så att du mår bra och inte har några större biverkningar. Det är dock inte obligatoriskt att höja styrkan. Du ska inte höja utan höra av dig till din behandlande läkare.
För få bäst effekt rekommenderas följande:
- Ta medlet på tom mage när som helst på dagen.
- Tabletten ska sväljas hel med lite vatten (upp till ett halvt glas vatten motsvarande 120 ml).
- Tabletter ska inte delas, krossas eller tuggas, eftersom det är okänt om detta påverkar absorptionen av semaglutid.
- Vänta minst 30 minuter innan de äter eller dricker eller tar andra tabletter/kapslar. Kortare väntetid än 30 minuter minskar absorptionen av semaglutid. Vissa patienter väntar 2 timmar emellan måltiderna men detta är inget som du måste göra.
- Skulle det vara så att du blir väldigt illamående så kan du ta tabletterna varannan dag i 1 vecka och sedan testar återigen att ta de varje dag.
Missad dos och biverkningar
Missad dos
Om du missar en dos ska du hoppa över den missade dosen den dagen och ta nästa dos följande dag.
Vid biverkningar
Skulle du få någon vanlig biverkning efter en styrkeökning (enl. ovan) som är jobbig, så kan man gå tillbaka till den styrka som inte gav någon biverkan och fortsätter med denna ytterligare 1-2 veckor. Därefter kan man återigen prova att öka styrkan. Dessa justeringar görs i samråd med läkare.
Observera att denna information endast ska användas av patienter på drvikt.se. Informationen ska ej delas till utomstående.
Administreringssätt
Läkemedlet ska administreras 1 gång i veckan. Det ska injiceras i underhudsfettet i buken, låret eller överarmen. Injektionsstället kan ändras. Du bör boka tid med en sjuksköterska på vårdcentralen för genomgång av injektionsteknik.
Se nedan för instruktionsvideo.
Behandlingsinledning
När behandlingen inleds ska styrkan höjas under en fyraveckorsperiod enligt följande:
Startstyrkor
- Vecka 1‑4: 2,5 mg per vecka
- Från vecka 5: 5 mg per vecka
Tips
- Det går att höja redan efter två veckor om det är så att du mår bra och inte har några större biverkningar. Det är dock inte obligatoriskt att höja styrkan. Du ska inte höja utan höra av dig till din behandlande läkare.
- Det är i början viktigt att ta medlet samma dag i veckan. T.ex. om du börjar en lördag så ska du ta den varje lördag därefter. Detta åtminstone i 4-6 veckor framöver för att få en stabil koncentration, därefter går det att ta den någon dag före eller efter den dagen du började med initialt.
- Det är också viktigt att inte ta medlet då du ska äta. Detta minskar risken för illamående.
- Försök också att inte äta för mycket mat när du väl äter. Dela gärna upp kalorierna för att minska ev. biverkningar.
Missad dos och biverkningar
Missad dos
Om en dos missas ska den administreras så fort som möjligt och inom 5 dagar efter den missade dosen. Om det har gått mer än 5 dagar, ska den missade dosen hoppas över och nästa dos ska administreras nästa ordinarie schemalagda dag.
Vid biverkningar
Skulle du få någon vanlig biverkning efter en styrkeökning (enl. ovan) som är jobbig, t.ex. om du går från 2,5 mg till 5 mg, så kan man gå tillbaka till den styrka som inte gav någon biverkan och fortsätter med denna ytterligare 1-2 veckor. Därefter kan man återigen prova att öka styrkan. Dessa justeringar görs i samråd med läkare.
Observera att denna information endast ska användas av patienter på drvikt.se. Informationen ska ej delas till utomstående.
Administreringssätt
Läkemedlet ska administreras 1 gång per dag vid valfri tidpunkt, med eller utan måltid – men det är att föredra att liraglutid injiceras runt samma tidpunkt varje dag, när den mest lämpliga tiden på dagen har valts. Det ska injiceras i underhudsfettet i buken, låret eller överarmen. Injektionsstället kan ändras. Du bör boka tid med en sjuksköterska på vårdcentralen för genomgång av injektionsteknik.
Behandlingsinledning
Schema:
Vecka 1: 0,6 mg per dag
Vecka 2: 1,2 mg per dag
Vecka 3: 1,8 mg per dag
Vecka 4: 2,4 mg per dag
Vecka 5 och framåt: 3 mg per dag
Det är inte obligatoriskt att höja styrkan. Du ska inte höja utan höra av dig till din behandlande läkare.
Det är viktigt att inte ta medlet då du ska äta. Vänta med att äta efter att du tagit medlet. Detta minskar risken för illamående. Försök också att inte äta för mycket mat när du väl äter. Dela gärna upp kalorierna för att minska ev. biverkningar.
Missad dos och biverkningar
Missad dos
Om en dos missas och mindre än 12 timmar har förflutit sedan dosen skulle ha tagits, ska den tas så snart som möjligt. Om det dock är mindre än 12 timmar till nästa dos ska du inte ta den bortglömda dosen utan återuppta doseringsschemat med den dagliga dosen vid nästa schemalagda tillfälle.
Vid biverkningar
Skulle du få någon vanlig biverkning (enl. nedan) som är jobbig efter en styrkeökning, t.ex. om går från 2,4 mg till 3 mg, så kan man gå tillbaka till den styrka som inte gav någon biverkan och fortsätter med denna ytterligare någon vecka. Därefter kan man återigen prova att öka styrkan. Dessa justeringar görs i samråd med läkare.
Observera att denna information endast ska användas av patienter på drvikt.se. Informationen ska ej delas till utomstående.
Träning under behandling
Det är ytterst viktigt att styrketräna och behålla så mycket muskelmassa och benmassa som möjligt under behandlingen. Detta för att minska muskelförlusten och benförlusten, som sker vid behandling p.g.a. minskat kaloriintag. GLP-1-analoger har visat sig minska muskelmassan upp till 25 % (dock ovanligt). Det är därför mycket viktigt att styrketräna för att minska risken för detta. Det ses också en något minskad ämnesomsättning vid muskelförlust efter en avslutad behandling. För övrigt är det även viktigt att underhålla övrig fysisk aktivitet.
Hälsosamma levnadsvanor
För att du ska få en så effektiv och bestående viktnedgång är det rekommenderat att du ser över dina alkohol-, mat- och motionsvanor. En stor del av nedanstående tips ökar också naturligt GLP-1-hormon. Det rekommenderas därför att:
- Öka intaget av grova grönsaker och baljväxter.
- Öka intaget av bladgrönsaker, så som grönkol.
- Öka intaget av frukt och bär.
- Öka intaget av fullkornsprodukter, t.ex. fullkornspasta (100 %), fullkornsbröd, fullkornsris.
- Minska intaget av mejeriprodukter – d.v.s. minska mjölk-, ost- och smörprodukter. Håll dig åtminstone till magra produkter om det är svårt att minska minska intaget av mejeriprodukter.
- Minska intaget av rött kött och chark.
- Minska intaget av salt av natriumklorid (byt till Seltin Mineralsalt).
- Minska intaget av socker och alkohol.
Observera att denna information endast ska användas av patienter på drvikt.se. Informationen ska ej delas till utomstående.