Övervikt och fetma
Övervikt och fetma är ett växande folkhälsoproblem i Sverige. Idag har fler än en miljon vuxna fetma, vilket till stor del kan kopplas till hur våra matvanor har förändrats över tid.
Vad menas med övervikt och fetma?
Övervikt och fetma innebär att kroppen har för mycket kroppsfett. Ju mer övervikt du bär på, desto större blir din risk att drabbas av olika långvariga sjukdomar. För att bedöma övervikt och fetma använder sig Världshälsoorganisationen (WHO) av ett mått som kallas BMI (Body Mass Index). En vuxen person med ett BMI över 25 räknas som överviktig, och vid ett BMI över 30 definieras tillståndet som fetma. Det medicinska namnet för fetma är obesitas, och fetma anses vara ett kroniskt sjukdomstillstånd eftersom det innebär så pass allvarliga hälsorisker och besvär.
BMI är dock ett ganska grovt mått och tar inte hänsyn till faktorer som kön, ålder, kroppsform eller muskelmassa. Därför används ofta midjemått som ett komplement, för att ge en mer nyanserad bild av hälsoriskerna.
Varför uppstår övervikt och fetma?
Förenklat kan man säga att övervikt och fetma uppkommer när du under en längre tid får i dig mer energi än vad du gör av med, vilket leder till att överskottsenergin lagras som fett. Ur ett historiskt perspektiv var det en fördel för människan att kunna lagra energi i fettreserver för att klara perioder med dålig tillgång på mat. Idag, särskilt i höginkomstländer, är matbrist sällan ett problem, och den tidigare nödvändiga förmågan att lagra energi har istället blivit en riskfaktor för hälsan.
Det finns genetiska skillnader mellan individer gällande förmågan att lagra fett. Därför har vissa lättare att gå upp i vikt än andra. Andra bidragande orsaker till övervikt och fetma inkluderar stress, sociala förhållanden samt samhällsförändringar som lett till mer stillasittande och ökad konsumtion av energitäta livsmedel.
Faktorer som kan bidra till övervikt och fetma
Ärftlighet:
Omkring hälften av all fetma på befolkningsnivå kan tillskrivas genetiska faktorer. Det innebär dock inte att en person med dessa gener oundvikligen måste vara överviktig, bara att det är lättare för denne att gå upp i vikt än för någon utan samma genetiska förutsättningar.Sjukdomar:
Även om det är ovanligt att fetma enbart beror på sjukdom, kan vissa hormonella rubbningar öka risken för viktökning, till exempel underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) eller PCOS.Läkemedel:
Vissa läkemedel, däribland vissa antidepressiva och betablockerare, kan som biverkan leda till viktuppgång.Stress:
När du är stressad utsöndras bland annat kortisol, vilket kan påverka aptit, ätbeteende och hur fett fördelas på kroppen. Stress kan öka sötsuget, leda till mer bukfetma och göra det svårare att gå ner i vikt. Dessutom blir det ofta svårare att prioritera hälsosam matlagning och motion under stressiga perioder.Sömnproblem:
Brist på sömn eller dålig sömnkvalitet rubbar de hormoner som styr hunger och mättnad. Det kan leda till ökad aptit, särskilt för söta och energirika livsmedel.
- Ålder:
Med ökad ålder brukar ämnesomsättningen gå ner, och många rör sig mindre. Många upplever att det blir lättare att gå upp i vikt efter 40-årsåldern eller i samband med klimakteriet. Sociala faktorer:
Ensamhet, isolering och ohälsosamma kostvanor under uppväxten kan bidra till övervikt. Två av tre barn som är överviktiga mellan 10 och 13 års ålder fortsätter ha viktproblem som vuxna.Psykisk ohälsa:
Tillstånd som depression, ångest eller låg självkänsla kan göra att vi äter för mycket eller rör oss för lite.Förändringar i omvärlden:
Både i Sverige och globalt ökar förekomsten av övervikt och fetma. Detta hänger samman med mer stillasittande arbete och fritid, samt att vi har lättare tillgång till kaloririk mat, läsk och godis.
Hur allvarligt är övervikt och fetma?
Att ha övervikt eller fetma ökar risken för många olika sjukdomar och hälsotillstånd. Dessutom kan själva övervikten försämra både den fysiska konditionen och det psykiska välmåendet.
Hälsoriskerna skiljer sig dock åt mellan individer, beroende på livsstil och andra riskfaktorer som genetik. Någon med ett något förhöjt BMI som äter hälsosamt och är fysisk aktiv behöver inte nödvändigtvis ha en kraftigt ökad sjukdomsrisk.
Hur kan DrVikt hjälpa dig?
DrVikt vänder sig till vuxna över 18 år som önskar stöd vid övervikt och fetma. Om du är orolig för din vikt eller upplever besvär kopplade till din vikt kan du kontakta oss. Vi gör en noggrann bedömning av ditt BMI, midjemått och eventuella symtom. Våra läkare erbjuder det stöd och den vägledning du behöver för att på ett hållbart sätt gå ner i vikt och etablera goda, hälsosamma vanor på lång sikt.